„Skaitmeninių keliautojų“ kelionė po Europą

2021-04-26

Europos Komisijos duomenimis, beveik pusė europiečių (44 proc.) neturi pagrindinių skaitmeninių įgūdžių, ir prognozuojama, kad ateityje 90 proc. darbo vietų reikės skaitmeninių įgūdžių. Visuomenei tampant vis labiau skaitmeninei, pagrindiniai skaitmeniniai įgūdžiai reikalingi visiems, kad galėtų atlikti kasdienes užduotis, pavyzdžiui, naudotis internetine bankininkyste, apmokėti sąskaitas ir naudotis valdžios paslaugomis. Projekto Skaitmeniniai keliautojai tikslas - skatinti skaitmeninę įtrauktį remiant pažeidžiamų gyventojų grupes, kad jos įgytų gyvenimui ir darbui reikalingų skaitmeninių įgūdžių.

Skaitmeninių keliautojų projekte dalyvauja 6 partneriai - pilietinės visuomenės organizacijos, Europos tinklai, bibliotekų asociacijos ir didžiosios bibliotekos. Projektas truks iki 2021 m. lapkričio mėn. ir yra bendrai finansuojamas pagal programą Erasmus+.

Prisitaikymas prie COVID-19 krizės

Projektas Skaitmeniniai keliautojai prasidėjo nuo Prancūzijos bibliotekų be sienų (BSFF) sukurtos duomenų bazės Voyageurs du Numérique pritaikymo. Ši duomenų bazė buvo Prancūzijoje BSFF bandomosios žiniasklaidos priemonių naudojimo raštingumo programos, skirtos kovai su skaitmenine atskirtimi, dalis ir pasirodė esanti labai sėkminga - ja pasinaudojo daugiau kaip 50 000 pažeidžiamų grupių asmenų ir buvo apmokyta daugiau kaip 2 000 instruktorių. Pradėdamas projektą "Skaitmeniniai keliautojai, konsorciumas savo šalyse turimus skaitmeninio švietimo išteklius susiejo su DigComp 2.1: Skaitmeninės piliečių kompetencijos sistema, kurią parengė Europos Komisija, ir sukūrė jų duomenų bazes, kuriose galima naršyti pagal DigComp 2.1 kompetencijos sritis. Kadangi COVID-19 krizė turėjo įtakos projekto įgyvendinimui, partneriai perorientavo projektą į vartotojus, siekdami užtikrinti, kad bibliotekininkai turėtų skaitmeninių įgūdžių, reikalingų bibliotekų vartotojams vykdyti internetinę veiklą ir mokymų galimybes. Ši nauja metodika bus išbandyta 2021 m. pavasarį.

Tolesni skaitmeninių keliautojų žingsniai

Šių metų pradžioje pradėjus veikti skaitmeninių švietimo išteklių duomenų bazei, Skaitmeninių keliautojų projektas pereina į bandomąjį etapą, kurio metu bibliotekininkai galės panaudoti duomenų bazes savo skaitmeninio švietimo veikloje. Pradžioje buvo surengti mokymai apie skaitmeninį švietimą ir apie tai, kaip būti sėkmingu pagalbininku mokymosi aplinkoje, taip pat apžvelgta, kaip naudojama duomenų bazė. Per ateinančius kelis mėnesius Belgijos, Suomijos, Nyderlandų ir Lenkijos bibliotekininkai organizuos ir išbandys keletą skaitmeninio švietimo veiklų savo pažeidžiamiems vartotojams, kad suteiktų jiems žinių ir įgūdžių, reikalingų orientuotis skaitmeninėse technologijose ir aplinkose.

Projektas "Skaitmeniniai keliautojai" yra bendrai finansuojamas Europos Sąjungos programos Erasmus+ pagal KA3 veiksmą Socialinė įtrauktis per švietimą, mokymą ir jaunimą. Jis prasidėjo 2019 m. gruodžio 1 d. ir truks dvejus metus.

Apie naujieną

Autorius
https://digital-skills-jobs.europa.eu/en/latest/news/digital-travellers-european-journey
Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė