Taivanas planuoja investuoti į Lietuvos vaikų skaitmeninį raštingumą

2023-01-13

Kaip pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, pasirašytas ketinimų protokolas tarp Inovacijų agentūros ir Taivano atstovų dėl bendradarbiavimo didinant Lietuvos regionų moksleivių ir mokytojų skaitmeninius įgūdžius. Jis taip pat numato keitimąsi talentais, stažuočių programas – tai sudarys galimybes jauniems specialistams įgyti tarptautinės patirties pirmaujančiose technologijų inovacijų įmonėse. 

Anot ekonomikos ir inovacijų ministrės A. Armonaitės, „bendradarbiavimas su partneriais iš Taivano vis labiau įgauna pagreitį. Dabar ne tik siūlome savo įmonių paslaugas Taivano rinkai, bet ir kartu investuojame į mūsų šalies ateitį – vaikų skaitmeninio raštingumo didinimą ir informatikos pagrindų stiprinimą. Didžiausia tokių susitikimų nauda yra ta, kad jie leidžia efektyviai išsigryninti sritis, kurios abiem pusėms atrodo perspektyviausios ir patraukliausios“.

Taivano skaitmeninių reikalų ministrės Audrey Tang vizito metu pasirašyto ketinimų protokolo vienas tikslų – siekis užtikrinti, kad visi vaikai Lietuvoje įgytų skaitmeninių ir informatikos įgūdžių, nepaisant lyties, gyvenamosios vietos ir socioekonominės situacijos.  

„Taivano pagalba stiprinant regionų mokytojų skaitmeninius įgūdžius yra labai naudinga. Švietimo skaitmeninimas šiuo metu yra vienas mūsų šalies prioritetų. Lietuva į šią sritį investuoja savo ir ES lėšas, netrukus startuos pedagogų skaitmeninės kompetencijos tobulinimo gerinimo programa, kuriamos skaitmeninės mokymo priemonės. Tikiuosi, kad bendradarbiavimas su Taivanu šioje srityje tik stiprės“, – pasirašytą ketinimų protokolą vertino švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.  

Tai įgyvendinti padeda programa „Vedliai“, kuria naudodamiesi mokytojai jungia kasdienes pamokas su inovatyviomis, kūrybinės informatikos praktikomis: virtualia realybe, 3D modeliavimu, dirbtiniu intelektu ir kitomis. Ši programa iki šiol įtraukė 4,6 tūkstančio pradinių klasių mokytojų bei per 80 tūkstančių vaikų iš 570 Lietuvos mokyklų.  

„Tikimės, kad Taivano ir mūsų partnerystė padės įtraukti dar maždaug 50 tūkstančių 1–8 klasių moksleivių Lietuvos regionuose ir taip padidinti prieigą bei informatikos įgūdžių pasiekiamumą iki 50 proc. šios amžiaus grupės moksleivių visoje Lietuvoje“, – sako „Vedlių“ įkūrėja ir vadovė Monika Katkutė – Gelžinė.   

Pagal EIMin inf.

Apie naujieną

Skaitmeninė technologija, specializacija
Skaitmeniniai įgūdžiai
Skaitmeninių įgūdžių lygis
Pagrindiniai įgūdžiai
Tarpiniai įgūdžiai
Iniciatyvos rūšis
Tarptautinė